2017. Március 13.

Hogy keltek fel régen az emberek időben?


Időben ébredés:

Az időben való felkeléshez és kipihent ébredéshez számos alapvető

 

Reggeli ébredés - A nehezen kelők

Bizonyára te is késtél már el valahonnan, pláne reggel, amikor egymás után ötször nyomod ki az ébresztőórádat csak még 5 perc szundizásért. Sokakban felmerül a kérdés ilyenkor, vajon amikor nem volt ébresztőóra hogyan keltek fel az emberek?

 

De tényleg; hogy keltek fel az emberek, amíg nem találták fel az ébresztőórát?

Eleinte nyilván nem is volt nekik fontos. Ahogy az idő sem. A földműves pirkadatkor, kakasszóra kelt, és a szántóföldnek tökmindegy volt, hogy hatkor vagy hat óra tízkor húzzák át rajta az ekét. Az ebédidőt belőtték a déli harangszóhoz, a müezzin ordításához vagy a gyomorkorgáshoz, és miután lement a nap, úgyse lehetett mást csinálni, csak aludni.

A változást az ipari forradalom hozta el. A gyártulajdonosnak már nem volt mindegy, hogy a reggeli műszak hatkor vagy negyed hétkor kezdődik; tervek voltak, normák voltak, munkarendre volt szükség. Megkövetelték a percnyi pontosságot. Akkoriban még nem voltak pontos órák, de ébresztők már igen.

Írországban és Angliában az ipari forradalom idejétől a huszadik század elejéig létezett egy foglalkozás: a knocker-up, vagy knocker-upper, magyarul felkoppantó vagy felkopogtató. Nagyjából az volt a munkájuk, mint az ébresztőóráknak, vagy később a telefonos ébresztőknek: a megadott időben felkelteni azt, aki megrendelte a szolgáltatást. A felkopogtatók végigvonultak a manchesteri és londoni munkásnegyedeken egy hosszú póznával, és végigkocogtatták az összes ablakot, így tudatva a proletariátussal, hogy ideje munkába menni.

A felkopogtatók drótot szereltek a rudak végére, hogy ne tegyenek kárt az ablaküvegben. A kifinomultabbak egyenesen bambuszbotot használtak, mivel az könnyebb volt, és erélyesebben lehetett vele kopogtatni. A néhány pennys fizetségért cserébe egyes felkoppantók intelligens szundifunkciókat is kínáltak: addig zörgettek az ablakon, amíg meg nem győződtek róla, hogy a megrendelő csakugyan felébredt.

A felkoppantók munkája a múlt század húszas éveiig megmaradt, de akkoriban már megbízható, még ma is működő ébresztőórákat lehetett kapni.

 

John Steinbeck így írta le a korszellemet:

"A másodperc törtrésze egyre fontosabbá válik számunkra. És amint az emberi tevékenységek szálai mindjobban egymásba fonódnak és kapcsolódnak, előbukkan a tized másodperc jelentősége, sőt hovatovább a pillanat századrészének is nevet kell adnunk, amíg egy szép napon így nem beszélünk majd – noha magam alig hiszek benne –: „Ejnye, ni, hogy az ördög vinné el! Hát az óra már nem is jó?” Ez a kis időegységekkel való foglalatosság nem is olyan ostoba dolog. Mert ha, valami korán jön vagy késik, mindent felboríthat maga körül - hatása minden irányban kisugárzik, és hullámokban gyűrűzik tova, mint amikor követ hajítunk egy csendes tóba."

De a felkopogtatók hatékonysága megkérdőjelezhetetlennek látszik: ha valaki egy rúddal verné az ablakomat, biztos felébrednék rá. Hogy milyen hangulatban, az már más kérdés. Ahogy Mark Twain írja a Tom Sawyerben:

"Az ablak ekkor hirtelen kinyílott, egy cselédlány csúf hangja szentségtelenítette meg a békés csendet, és a kinyújtózott vértanú tetemét valóságos özönvíz borította el."

Akkoriban még így vágták falhoz az ébresztőórákat.

Ezeken túl már csak egy kérdés maradt... Vajon a felkopogtatókat ki ébresztette? :)

 

A cikk egyes részei a www.index.hu tulajdonát képezik.

A teljes cikk elérhető itt: http://index.hu/tudomany/til/2016/01/28/hogy_keltek_fol_az_emberek_amig_nem_volt_ebresztoora/

Szerző: Hegyeshalmi Richárd , 2016.01.28
vissza

Mire jó a kókuszpólya?

A kókuszpólya a hagyományos pólya korszerű változata. A pólya használata jót tesz a baba lelkének, biztonságod ad neked is és a babának is.

2017. Február 15.  0 komment  olvasva: 712 alkalommal 

Tovább olvasom

7 hálószoba tipp, amit imádni fogsz a 2017-es trendben!

7 hálószoba tipp, amit imádni fogsz a 2017-es trendben!

2017. Február 13.  0 komment  olvasva: 1101 alkalommal 

Tovább olvasom

Éld túl a megfázást!

Éld túl a megfázást! Az idei tél meglepően hideg. Pont ilyenkor a legkönnyebb megfázni.

2017. Január 23.  0 komment  olvasva: 625 alkalommal 

Tovább olvasom

Ágyrács típusok, ágyrács gyártás egyedi méretre

Ágyrács típusok - egyedi ágyrács gyártás méretre. Rugalmas ágyrács típusok, fix ágyrács. Fix deszkázat, ágyborda, ágydeszka, rugalmas ágyrács, derékrésznél keményíthető, motoros ágyrács, demko duplasoros lécesbetét, bio ágyrács, fej-lábemelős ágyrács, TEMPUR ágyrács, pontrugózás.

2017. Január 15.  0 komment  olvasva: 1028 alkalommal 

Tovább olvasom

Bio szó jelentése – NOVETEX biomatracok

Bio szó jelentése Révai Nagylexikon szerint a jelentése egyszerűen: ÉLET

2016. December 12.  0 komment  olvasva: 0 alkalommal 

Tovább olvasom